Thursday, December 31, 2009

aku xtau nak ckp ape...

di atm maybank kt semporna. lepas aku cucuk duit, makcik blkg aku tegor aku.
"boleh ndak kamu tolong makcik?"
"ye?"
"makcik ndak tau buat itu"
"buat apa makcik?"
"keluakan duit dr ako makcik pakai itu"
(makcik tu bg kad bank kt aku)
"boleh boleh"
"no pin makcik?"
"123456"
"kalau duit makcik byk jgn buat no mcm ni, nnt senang org nka amik"
"cuba kamu chek baki, makcik ndak tau pki mesin ni"
kalaulah aku boleh snap gamba, nak je aku tunjuk no 30k lbh klo kt dlm screen atm mcm mne.
"banyak juga, tp ndak apalah, nanti makcik lupa lagi susah"
"ok" aku terkilan...
"makcik nak kelua brapa?"
"50 saja"
"ok......" aku nak menangis...

lps tu setiap kali aku g atm tu.. mesti ade aku kene tlg cucukkan... mcm badi plak... aku just buat je... xnak aku campo... huhuhu...



Wednesday, December 30, 2009

kabus ribut

hari ni dtg dah sawan aku ckit... arini panas kejap.. hujan kejap.. pas tu pas mgrb hujat lebat gile and ribut.. tp dlm 10 minit je... mlm ckit.. aku aku plak berkabus ribut kt dlm bilik... huhuhu.. mule2 dgr je... pastu main... pastu dgr.. pas tu main... pastu dgr blk.. main lg... last2.. aku pun ngantuk... tp rse nak cite plak aku berkabus ribut kt cni.. hhehehe...

nah.. rasekan..


Di sini mengelamun, hari mendatang - hari mendatang

k i r a n y a k u m e m e l u k h i b a
Begitupun beralun, hari mendatang - hari
mendatang
k i r a n y a k u m e m e l u k h i b u r
d e r u s a n . . .
k a b u s r i b u t y a n g m e n i m p a
yang mengucap tiba
ku ingin bersamamu
s e h i n g g a a k h i r n y a . . .
k a b u s . . .
k a b u s r i b u t i n d a h b e r s e r i - s e r i
k a b u s . . .k a b u s r i b u t
b i l a k a h s a m p a i n y a w a k t u ?
Di sini mengelamun, hari mendatang - hari mendatang
k i r a n y a k u m e m e l u k h i b a
Sekalipun beralun, awan mendatang - awan mendatang
k i r a n y a k u m e m e l u k h i b u r .
artis:butterfingers tajuk:kabusribut guitarcord:C Em Am Gm F

*esk rase mcm nk g tawau...

Monday, December 28, 2009

eagle ray



The spotted eagle ray is commonly observed in bays and over coral reefs as well as the occasional foray into estuarine habitats. Although it occurs in inshore waters to depths of approximately 200 feet (60 m), the spotted eagle ray spends most of its time swimming in schools in open water. In open waters, spotted eagle rays often form large schools and swim close to the surface. It is known to swim long distances across open waters as evidenced by its presence in Bermuda. This species is capable of leaping completely out of the water when pursued. It swims by "flying" gracefully through the water via the undulation of the pectoral fins. When this ray is caught and taken out of the water, it produces loud sounds. Although much research is still needed on the life history of the spotted eagle ray, it is known that this species shows high site fidelity (individuals often stay in or return to the same location). This ray also interacts socially with other individuals within its own species.
The spotted eagle ray reaches a maximum length of 8.2 feet (2.5 m) not including the tail, with the total length including an unbroken tail reaching close to 16.4 feet (5 m). The maximum disc width is 9.8 feet (3 m) and maximum published weight is 507 pounds (230 kg). 

* menatang ni byk gile sekitar platform aku... gamba tu di ambil dr dlm broadstock cage...





Friday, December 25, 2009

AKU

Siapakah Aku?
Aku adalah teman sejatimu.
Aku adalah penolongmu yang paling hebat, Juga adalah bebananmu yang paling berat.
Aku akan mendorongmu maju atau menyeretmu ke dalam kegagalan.
Aku tunduk sepenuhnya pada perintahmu.
99% perkara yang kamu buat boleh kamu serahkan kepadaku dan aku boleh mengerjakannya dengan cepat dan tepat.
Aku mudah diatur, tunjukkanlah padaku bagaimana caranya kamu mahukan sesuatu dikerjakan dan setelah beberapa kali aku akan mengerjakannya secara automatik.
Aku adalah hamba kepada semua orang yang berjaya tetapi sayangnya aku juga hamba semua orang tidak berjaya.
Aku bukan mesin, aku bekerja lagi bagus dan lagi tepat daripada mesin ditambah pula dengan kecerdikkan manusia.
Kamu boleh menjalankan aku demi meraih keuntungan ataupun kehancuran, tidak ada bezanya bagiku.
Ambillah aku, latihlah aku, bersikaplah tegas terhadapku, maka aku akan menempatkan dunia dibawah kakimu.
Bersikap remeh terhadapku maka aku akan menghancurkanmu.


Siapakah aku?
Aku adalah "kebiasaan cara kamu berfikir, bertindak, berkerja".
kebiasaan yang baik perlu dipegang dengan erat-erat dengan kuat dengan komitmen yang tinggi.
Tercetus sebagaimana perasaan kamu saat itu, setiap keputusan yang dikuatkan oleh kehendak kamu untuk mengambil tindakan sesuai dengan komitmen kamu akan mendatangkan hasil yang mengagumkan dalam waktu yang singkat.

Wednesday, December 23, 2009

how do tides occur


Tides are periodic short-term movements in the height of the ocean surface caused by a combination of the gravitational pull of the sun, the moon and the Earth’s rotation. Since the moon is closer, its gravitational forces are the primary driving forces for tidal fl uctuation. The moon literally pulls water towards it, creating a “bulge” facing the lunar surface. On the opposite side of the earth, another water “bulge” is created through lesser gravitational attraction. At right angles to the “bulges” are areas of less water. Since the water is pulled towards the moon, and opposite the moon, these depressions are created by a lack of water. As the earth rotates, a single point will move into a bulge of water, then into the corresponding depression. To an observer, the tide rises as the earth passes into a bulge, then recedes when the earth passes out of the bulge and into the depression. The sun can also exert some effect on the strength of the tidal cycle. If the sun and moon are in line with the earth, the combined gravitational attraction is greater and results in a spring tide. However, if the moon and the sun are at right angles to each other, a neap tide occurs. This explanation must also include some variation in tides due to land mass interference and basin shape. For these reasons, the Earth’s actual tides are either semidiurnal (two high and two low tides of nearly equal intensity each day), diurnal (one high and one low tide each day) or mixed (successive high or low tides are of differing intensity).

*picture show lowest tide at church reef, semporna, sabah



view dr tapak cadangan hatchery grouper


Saturday, December 19, 2009

start it right

dlm mase 2 3 hari ni my boss keep telling me "start it right" for countless times. mmg aku phm, tp care penekanan tu buat aku nak berfikir kenape... sume org pun nak start it right kan? aku pun nak... tak payah la nak bagitau byk kali... ke tak? for a while i couldn't think much of it, lepas beberape ketika aku start to think. that's it!. skang aku dah paham ckit2... plan your work, work your work, get the result... simple kan? plan nak kene menyeluruh. identified setiap mslh n cara nak tackle mslh tu along with prevention. work your work plak work according to the plan. kene disiplin diri sndr sbb kt cni xde bos. get the result... hmmm... yg ni agak penat. by hook or crook... there must be a result. we have to make it happen... so plan yg paling menjerihkan... xleh smbil lewa... nak kerjakan plan tu senang... nak dptkan result tu lah yg menensyen kan... tp xpe... org lain bleh wat xkan aku xleh wat? hehehehe... so i have to start it right. plan it right. do what ever it takes... stay on course...

*bile la platform aku nak complete ni... byk mende xleh plan sbb tu... adoi...

Friday, December 18, 2009

peace of mind











picture tells everything

Thursday, December 17, 2009

through my window

video

layankan...

Wednesday, December 16, 2009

aku dah sampai...



pukul 520pm kt tawau


tawau epot...

ya.. seperti yg aku kate, aku bekerja kt semporna.. dan skrg, aku bru menjejakkan kaki kt semporna.. dan aku sempat belajar bahase sabah ckit dr pakcik teksi yg peramah.. kelkatu kt cni derg panggil burung burung... hehehe... aku smpi cni kul 530 ptg... matehari dan siap siap nak maghrib.. huhuhu shock jap aku dgn perubahan masa ni.. tp xpe... mesti aku get used to it.. skang xde ape sgt nk ckp sbb aku smpi pun nk gelap.. mse odw pun dh gelap.. so xnmpk ape...

ape agaknye aku akan nmpk esk eh? excited plak.. hahhaha

long vacation...

hehehhe... ni adalah percutian terlama aku. aku sbnrnye bekerja. tp aku konsider sebagai bercuti sbb aku bekerja di semporna.ya.. semporna, klo xtau semporna sila google. semporna mmg dah lame jd salah satu tempat yg aku nak sgt pegi. tup tup aku dapat pegi jugak, plus aku bleh duk sini selama 2 thn at least... dream come true x?